FRASES

BENVINGUTS

Sou al bloc de 2n de batxillerat de l'Institut de Llavaneres.
Trobareu aquí materials per a resseguir la història de la filosofia.

Un dia naixem sense que ens en demanin permís. Creixem quasi involuntàriament pel desplegament d'una sèrie de mecanisme biològics que tenim gravats. Però hi ha un altre creixement que no és el físic i aquest sí que només depèn de nosaltres. Podem arribar a vells i ser simples com infants o tractar de créixer i madurar cada dia. Aquest és el camí de tots els filòsofs: la comprensió i la recerca del sentit de la vida, del món, de les coses...

Una activitat apassionant a la qual, ara, tu ets convidat. Que et sigui plaent!

dilluns, 10 d’octubre de 2016

PLATÓ


Una bona manera de començar el repàs és llegir el mite de la caverna. Aquestes imatges ens poden ajudar a comprendre'l: imatge 1, imatge 2, imatge 3, imatge 4.
Aquest vídeo de només 2:46 minuts el resumeix ( a més practicaràs l'anglès- Allegory of the Cave). Un resum del mite amb interpretació.
Tim Wilson treu totes aquestes conclusions del mite. (Pots activar la traducció dels sots-títols anglesos).
Si preferiu el Dtor. Harrison Kleiner de la Utah State University a l'Andreu Majó d'Arenys de Munt mireu aquí. (No hi ha color)

Per trobar el vocabulari de Plató que necessiteu.
La indicació dels llibres de Plató d'on s'agafaran els textos d'examen a les PAU la tenim aquí (busqueu l'apartat de materials).

Podem trobar una versió sencera de La República en castellà. Els textos en català dels fragments d'on es poden agafar els textos d'examen són llibre II, llibre IV, llibre VII
El professor Jordi Bertran ha preparat un resum de tota la república en un sol full. Interessentíssim per a fer-se una idea de l'obra sencera.

Si voleu repassar Plató d'una manera molt clara i no massa extensa per a mi la pàgina del professor Alcoberro és la millor. Trobareu explicades a fons i d'una manera molt clara les influències que ha rebut Plató de la filosofia anterior.
Si voleu fer un repàs final us pot servir aquest resum.
Completa i molt aclaridora presentació de la professora Anna Sarsanedas per a entendre bé a Plató.
La presentació més resumida que vam posar a classe.

Imatges, gràfics i esquemes aquí.

50 preguntes curtes sobre Plató. Respostes a les 50 preguntes.

Una comparació amb Aristòtil. Una completíssima comparació amb Aristòtil.

Un examen resolt.


Per a practicar podeu contestar els qüestionaris, proves o aquest examen.

Preguntes 4 i 5 que han sortit a les PAU darrerament:

4. Compareu la concepció platònica del coneixement amb una altra concepció del coneixement que es pugui trobar en la història del pensament.  
5. Creieu que Plató té raó quan defensa que els cossos visibles no poden ser la veritable realitat? Raoneu la resposta.
4. Compareu la filosofia política de Plató (és a dir, la seva concepció del govern i la justícia) amb una filosofia política diferent que es pugui trobar en la història del pensament.  
5. Creieu que Plató té raó quan defensa que els més savis han de governar? Raoneu la resposta.
4. Compareu la concepció de Plató del govern just amb una altra concepció del govern just que es pugui trobar en la història del pensament
5. Creieu que Plató té raó quan defensa que l’Estat ha d’obligar a governar aquells que estiguin millor preparats? Raoneu la resposta.
4. Compareu la concepció platònica del coneixement amb una altra concepció del coneixement que es pugui trobar en la història del pensament.  
5. Creieu que Plató té raó quan suggereix que, per exemple, la circumferència que estudia la geometria no és cap dibuix particular amb propietats materials específiques? Raoneu la resposta.
4. Compareu la concepció platònica del bé amb una altra concepció del bé que es pugui trobar en la història del pensament.  
5. Creieu que Plató té raó quan defensa que el veritable coneixement no prové dels sentits? Raoneu la resposta.
4. Compareu la concepció de Plató de l’ànima amb una altra concepció de l’ànima (o del jo) que es pugui trobar en la història del pensament.  
5. Creieu que Plató te raó quan defensa que es pot justificar racionalment que l’ànima segueix existint després que el cos mori? Raoneu la resposta.